google.com, pub-5713316581454680, DIRECT, f08c47fec0942fa0

3. desember Nå baker vi med surdeig.

Gå til innhold

3. desember Nå baker vi med surdeig.

Chris-Ho.com
Publisert by Chris i Kjøkkenkroken · tirsdag 03 des 2019
Tags: surdeigkulturbakehvetedeigbrøddeigbollerjulekake
Til jul e det nok mange som baker brød, julekake, boller og annet i gjærbakst, men kanskje det er på tide å prøve å bytte ut gjæren med surdeig?
Selv tenkte jeg på dette i mange år, men så for meg at det krevde sååå mye arbeide at jeg hele tiden utsatte det - inntil jeg bare bestemte meg for at nå var tiden inne til å gjøre noe med dette - og vips så var jeg virkelig grepet av basillen...
Og det var sletts ikke vanskelig i det hele tatt.
Krever kanskje litt mer planlegging siden deigen helst skal stå natten over eller settes på morgenen for å være klar til å eltes ut på påfølgende morgen/kveld, men dette gjør seg jo selv, så det er egentlig ikke noe problem.
Men når man først har "dyrket" fram sin helt egen kultur, så har man den hvis man bare holder den ved like ved å gi den litt "mat" innimellom.
Så i dag skal jeg hjelpe de av dere som ikke har prøvd dette før, men har lyst til å prøve.

Oppstart av surdeigskultur:
Det som trengs for oppstart er 1 stk. egnet glasskrukke med avtagbart lokk, mel helst økologisk og gjerne både fint og grovt og noe å røre med.
Grunnprinsippene er egentlig ganske enkle i og med at her bruker man sånn ca. like deler mel og vann.
En god oppstartsmengde er:
ca. 3 dl mel gjerne halvparten hvetemel og halvparten grov hvete.
ca. 3 dl vann
Bland dette godt i krukken slik at det blir en jevn og klumpefri røre/deig.
Nå skal krukken stå i romtemperatur  i 4 dagen mens den vendes/snus ca. 2 ganger pr. dag.
Den fjerde dagen skal det kunne sees små bobler/luftperler i deigen og det skal lukte litt syrlig av den. Hvis dette skjer, så er den klar til bruk - hvis ikke må det hele startes på nytt. På bildet over her vises disse boblene ganske tydelig.
En ferdig kultur skal lagres i kjøleskapet og tåler å stå i ca. 5 - 7 dager uten å fornyes/brukes av, men man bør ta seg tid til å røre litt i den innimellom.
Ønsker man å dele den ferdige kulturen med andre, så heller man bare ca. 1 dl over på et rent glass. Ved videre dyrking tilsettes det deretter 2 (4 hvis det skal lages to deiger samme dag) dl mel (blandet) og tilsvarende mengde vann som røres godt sammen.
Skal blandingen brukes dagen etter at den er "matet" skal den stå i romtemperatur fram til da og ellers skal den stå i kjøleskapet.
Hver gang man har brukt av kulturen tilsetter man mer mel og vann for å ha nok til neste gang man skal bake og for å holde den frisk og fin hele tiden.
Hvis man ikke skal bruke av den en periode, så helles bare 1 dl. over på en ny beholder og tilsettes like deler mel og vann for at den skal holde seg frisk.











Siden kulturen ikke skal oppbevares i helt tette krukker mellom bruk, så har min krukke fått en plasthette med strikk som dekke siden et lokk som ligger løst på har en tendens til å skli av hele tiden når det rotes rundt i kjøleskapet etter det man trenger...

I dag har dere altså fått det dere trenger for oppstarten av kulturen og jeg vil komme tilbake med en enkel framgangsmåte for brød/loff/rundstykke/pizza baking slik at dere kan komme enkelt i gang - en av de nærmeste dagene ;)

Her brukes det kun surdeigskultur enten det bakes brød, boller eller annet som jeg tidligere brukte gjær i - og gjæren savnes ikke av noen av oss.

Kos der og lykke til!

Med ønsker om en riktig god kveld fra meg her i kosekroken!




0
Tilbakemelding
SiteLock
app
play
Tilbake til innholdet
google.com, pub-5713316581454680, DIRECT, f08c47fec0942fa0