google.com, pub-5713316581454680, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kom mai du skjønne milde..

Gå til innhold

Kom mai du skjønne milde..

Chris-Ho.com
Publisert by Chris i Hage · søndag 07 mai 2023
Tags: ferskenaprikosmandeltempeltrehage
Når de store lidenskapene får lov å "blomstre", skjer det litt av hvert :)
Her hos oss er nettopp det som skjer ute i det grønne en av lidenskapene vi gjerne bruker en del tid på.
Det resulterer gjerne i stadig nye og gjerne litt på kanten innflyttere som gir oss litt "hjertet i halsen" noen år fram til vi ser om de faktisk trives og takler klimaet her hos oss.
Jada, for det mest spennende er jo å prøve å utfordre herdighetssonene en smule...

I fjor høst kjøpte jeg på impuls et tempeltre (Ginkgo Biloba) - dette er vel egentlig et tre som bør takle klimaet her hos oss, så nå gjenstår det å se om det kommer seg fint i sommer etter en relativt uforutsigbar vinter med til og fra vær...
Spørsmålet med denne er om den rakk å etablere seg godt nok før vinteren tro til og viste sine "muskler".
Den viser tegn til små knoppeskudd, så vi krysser fingrene for at det har gått bra :)En viktig ting har jeg nemlig lært opp gjennom årene ved hjelp av iherdig testing - det er at ingenting er umulig med et lite snev av praktisk sans og tålmodighet ;)


Ferskentreet "Frost" har stått hos oss i ganske nøyaktig 2 år nå og i fjor gledet det oss med en stykk fersken, så nå blir det spennende å se om det  blir noen frukter i år.
Hittil ser det ut som det kan bli noen blomster i det minste og det er jo en god start. Resten er det nok opp til værgudene å bestemme, for det trengs jo noen flittige bier for å bestøve blomstene for at de skal bli til frukter. Blir det for ille tar jeg fram pensilen min og prøver meg på jobben selv...En av årets nyheter (faktisk ble den plantet i går...) er ferskentreet "Revita".
Dette er faktisk den med høyest hardførhet av årets (hittil) nyheter hos oss, for denne har H3..
Siden vi har to andre ferskensorter, så er det nok ikke denne som gir mest hjertebank hva angår overlevelse.


Men selvfølgelig er det mange ting som er avgjørende når alt kommer til alt.


Ferskentreet "Amsten" derimot - har overlevd i sånn ca 5 år og i fjor gav den oss mange kilo søte og saftige frukter som vi koste oss veldig med :)
Vi håper på en like bra sesong i år også :)


Neste nykomling som det knyttes stor spenning til i år og som er helt nyplantet - er mandeltreet "Robijn". Denne har kun H2 å vise for seg så da har den blitt plantet for å kunne "søke ly" blandt noen andre vekster. Den kom med noen nydelige rosa blomster som tilsier at den kan bli en av vårens høydepunkt når den får etablert seg og blir større :)


Aprikostreet "Haylayne" er også ny og nyplantet her hos oss og dermed også en vi vil følge med spenning de neste par årene :)
Aprikos får stort sett hvite blomster, men det skjer nok antagelig ikke i år siden disse plantene er såkalt barrotsplanter.
Uansett så hører alle disse til i slekten Prunus.

Videre plan for sommerforøkelser i hagen er spisedruer, for de vi har er kun brukendes til safting og vinlegging da de er små og sure.

Et lite tips for andre som ønsker å prøve seg på planter som kanskje ikke nødvendigvis etter H merkingen skal gå hos deg, så ikke gi opp! Erfaringen her hos oss er at en hage kan inneholde flere soner egentlig. Alt avhenger av lebeplantning, grunnforhold etc. F.eks. vil fjellpartier og steiner kunne lagre og avgi varme. Ved å gjøre nytte av noe de fleste hager som regel har nok av - løv og annet hageavfall - kan dette brukes som markdekke for å skjerme mot tele og siden dette er organisk materiale som ganske raskt vil gå i komposteringsprosess - vil det i tilleg under denne prosessen også avgi både varme og næring som vil gagne planten.

Det var alt fra meg i dag og jeg ønsker dere alle noen fine maidager med masse kos og glede :)


0
Tilbakemelding
SiteLock
app
play
Tilbake til innholdet
google.com, pub-5713316581454680, DIRECT, f08c47fec0942fa0